Voorsprong Kabila in Congolese presidentsverkiezingen vermindert

President Joseph Kabila had zondag in de wedloop naar het presidentschap in de Democratische Republiek Congo nog steeds een grote voorsprong op één van de vice-presidenten, Jean-Pierre Bemba.

Belga

Volgens de cijfers, die meer dan één derde van de kiesdistricten (66 van de 169) van het land beslaan, ging 51,6% van de stemmen naar Kabila en 19,3% naar Bemba, het hoofd van het MLC (Mouvement de Libération du Congo).

Deze gegevens, die op de website van het CEI (Commission électorale indépendante) staan, tonen 5.530.642 stembriefjes, terwijl er in het land 25 miljoen ingeschreven kiezers zijn.

Volgens de laatste cijfers verliest Joseph Kabila een beetje terrein: hij zakt van 55% naar 51,60% en Jean-Pierre Bemba stijgt van 17,8% naar 19,3%.

Voor de hoofdstad Kinshasa zijn er geen cijfers bekend. In Kinshasa is de president niet geliefd, maar de hoofdstad telt wel een groot deel van de kiezers (12% van de ingeschreven kiezers).

De cijfers tonen een tweedeling van het land: het oosten heeft tot nu toe massaal voor Kabila gekozen en het westen voor Bemba.