Venezolaanse dissident Ortega ontsnapt uit gevangenis

De dissidente Venezolaanse vakbondsleider Carlos Ortega is ontsnapt uit de gevangenis. Dat is zondag bekendgemaakt. Ortega, die door de oppositie werd beschouwd als een politieke gevangene, zat een straf uit van zestien jaar omdat hij in 2002-2003 de staking leidde die de olie-industrie platlegde en tot doel had president Hugo Chavez ten val te brengen.

AP Ned

Behalve Ortega ontsnapten tevens drie dissidente officieren uit de gevangenis Ramo Verde in Los, Teques, ten westen van de hoofdstad Caracas.

Vliegvelden en ambassades in het hele land worden in de gaten gehouden om ervoor te zorgen dat Ortega het land niet ontvlucht.

De regering-Chavez beschouwt Ortega als een van de leiders van de staatsgreep in 2002, toen Chavez korte tijd werd afgezet maar door grootschalige volksprotesten kon terugkeren. Ortega is nooit veroordeeld voor zijn verondersteld aandeel in de coup.

Twee van de drie officieren zouden deel hebben uitgemaakt van een samenzwering om Chavez te vermoorden. Volgens de Venezolaanse regering kregen ze steun van Colombiaanse paramilitairen en de Verenigde Staten.