Staakt-het-vuren in werking getreden in Midden-Oosten

Na een maand van vijandelijkheden is maandagochtend om 7 uur Belgische tijd het staakt-het-vuren tussen Israël en de Hezbollah in werking getreden. Het staakt-het-vuren werd zaterdag door VN-secretaris-generaal Kofi Annan aangekondigd na een onderhoud met de eerste ministers van Israël en Libanon.

Belga

Het beëindigen van de gevechten is de eerste stap in de uitvoering van VN-resolutie 1701, die vrijdagavond werd goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad. Libanon aanvaardde de resolutie zaterdag en Israël zondag.

In de resolutie roept de Veiligheidsraad de Hezbollah op om onmiddellijk alle aanvallen te staken en vraagt ze aan Israël om onmiddellijk alle offensieve militaire operaties te beëindigen.

De tekst voorziet ook dat de effectieven van UNIFIL, de intermediaire VN-macht in Libanon, worden opgevoerd van 2.000 tot 15.000 manschappen en dat het mandaat van de troepen wordt verruimd. Zo zullen Libanon en UNIFIL samen hun troepen ontplooien in Zuid-Libanon, terwijl Israël zijn troepen daar weg haalt.

De resolutie laat UNIFIL ten slotte toe om "alle noodzakelijke maatregelen te nemen om vijandelijkheden te verhinderen in de sectoren waar ze aanwezig is".