Brand op luchthaven Zaventem

Woensdagnamiddag is er brand uitgebroken in het ondergronds tunnelnetwerk van de luchthaven van Zaventem. Het tunnelnetwerk bevat de nutsvoorzieningen van de luchthaven.

De brand is momenteel onder controle maar de dwarsbaan 02-20 is momenteel buiten gebruik. Op de start- en landingsbaan 07 links is enkel verkort gebruik mogelijk, wat betekent dat de grootste vliegtuigen niet kunnen landen.

De piste 07 Links wordt "voor de tweede maal in dertig jaar" gebruikt voor landingen op de luchthaven van Zaventem. Dat heeft de ombudsman van de luchthaven, Philippe Touwaide, woensdag gezegd.

Brand

Volgens Touwaide ontstond de brand in de elektriciteitskabels op de kruising van de pistes 02-20 en 25 Rechts. De brand is al onder controle, zo zei luchthavenuitbater BIAC eerder al, maar de piste 02-20 is buiten gebruik. De piste 07 Links kan maar gedeeltelijk gebruikt worden, waardoor de grootste vliegtuigen niet kunnen landen.

Volgens Touwaide werd deze baan voor landingen enkel gebruikt op 17 augustus 2005, na een samenloop van problemen van werken op een andere baan en problemen door de wind. Het gebruik van deze baan leidt tot hinder boven Haren en Diegem, aldus nog de ombudsman.

Vertragingen

Het landen op de 07 Links gebeurt via een visuele procedure, zonder elektronische begeleiding. Dat betekent dat landingen enkel mogelijk zijn voor de duisternis invalt, stelt Touwaide nog.

BIAC had eerder al gezegd rekening te houden met vertragingen in de loop van de avond. Op de website van de luchthavenuitbater worden meerdere vluchten als vertraagd aangeduid.

Volgens ombudsman Touwaide hebben vooral de vertrekkende vluchten vertraging, omdat de landende vliegtuigen voorrang hebben. BIAC overweegt om de start- en landingsbaan 25 Links, die momenteel buiten gebruik is wegens werken, tijdelijk opnieuw in gebruik te nemen.

Nu in het nieuws