Neonazi's vieren in schaduw gedenkteken jodenvervolging

De neonazi-vereniging Blood & Honour hield afgelopen weekend een concert in het Vlaams-Brabantse Boortmeerbeek. Op 19 april 1943 werd net daar een transport naar de concentratiekampen tegengehouden.

Belga

VLD-kamerlid Claude Marinower is geschokt over het concert. Hij vraagt zich af waarom de overheid dergelijke verheerlijking van Hitler en het nazisme toelaat. Bovendien vindt hij het ongepast dat het event in Boortmeerbeek plaatsvond, een gemeente met een belangrijke symboolwaarde voor de herinnering aan de jodentransporten naar de concentratiekampen.

Bloud & Honour organiseerde de jongste jaren al meerdere concerten in het Antwerpse. In maart vond nog een optreden plaats in Vremde bij Boechout. De locatie van het treffen zaterdag bleef lange tijd geheim. Het bleek uiteindelijk om Hever, een deelgemeente van het Vlaams-Brabantse Boortmeerbeek, te zijn gegaan.

Politie greep niet in

"De federale politie keek ernaar en deed niets", betreurt Marinower. Hij wil dat de overheid optreedt.

Maar ook de keuze van de locatie schokt het VLD-parlementslid. Boortmeerbeek is immers de plaats waar op 19 april 1943 een transport werd tegengehouden door het verzet, waardoor verschillende mensen konden ontsnappen.

"Uitgerekend op een dergelijke locatie worden nu liederen gezongen ter verheerlijking van het nazisme en Hitler. Op tientallen meters ervan staat een gedenkteken van de gemeente Boortmeerbeek aan deze reddingsactie", aldus Marinower.

"Wat is de volgende stap? Waar kan het nog erger? Kan je nog van toeval spreken?", vraagt hij zich af.