"Schade door onweer aan de Oostkust varieert van geval tot geval"

De schade door het hevige onweer van zondagavond aan de Oostkust varieert van geval tot geval. Dat zegt directeur André Desmidt van Toerisme Knokke-Heist. Hij stelde vast dat zowel Heist als Knokke te kampen hadden met ondergelopen kelders en straten.

Belga

"In sommige horecazaken is de voorraadkelder ondergelopen," vertelt Desmidt. "Elders viel de stroom uit waardoor koelkasten, tapinstallaties en kassa's uitvielen," luidt het.

Volgens André Desmidt hadden de uitbaters tijdens de zware regenval vooral handen te kort. Ze moesten enerzijds het water buiten houden en anderzijds de vele toegesnelde gasten bedienen.

"Je moet het geval per geval bekijken om de schade te begroten. Waar materiële schade is, zal de verzekering om tussenkomst worden gevraagd. Het gemis aan omzet wordt niet gecompenseerd."

De brandweer van Knokke-Heist werkte bij bijstand van de gemeentelijke technische dienst de hele nacht door om kelders en riolen leeg te pompen. Maandagmorgen moesten nog 120 kelders worden geleegd. Het ging om mensen die 's nachts niet langer op de brandweer hadden gewacht.

Een nieuwe neerslaggolf is intussen de Oostkust gepasseerd. De brandweer van Knokke-Heist volgt de toestand via radarbeelden in haar dispatching. De regenzone is over de Oostkust getrokken richting Antwerpen.

"We proberen al het mogelijke te doen om nieuwe regenval de baas te kunnen," zegt eerste schepen Maxim Willems. "Maar de natuur heb je nooit helemaal in de hand."