Antwerpen zet alle zeilen bij

Kathedralen van de zee worden ze genoemd. De grote schepen met hun enorme masten en de gigantische lappen zeil. Vanaf vrijdag glijden ze over de Westerschelde op weg naar Antwerpen. De schepen leggen dan de laatste mijlen af van de vijftigste Tall Ships' Races. Dat is de etappe La Coruña-Antwerpen.

BSOUFFREAU

Om de paar jaar bezoeken de schepen die deelenemen aan de Tall Ships' Races Antwerpen. In 2001 en 2004 trok het evenement een miljoen bezoekers naar de Vlaamse havenstad. De volgende keer dat de schepen Antwerpen aandoen is 2010. Dan fungeert de stad als vertrekplaats voor de Tall Ships' Race.

Dit jaar worden 66 schepen verwacht, waarvan zeventien uit de A-klasse, de allergrootste schepen van vijftig tot meer dan honderd meter lengte. Daarnaast twaalf schoeners en kitsen uit de B-klasse, schepen rond de twintig meter. Verder negentien kitsen en schoeners uit de C-klasse en nog eens zeventien jachten uit de D-klasse, tot twintig meter.

Passage Westerschelde

Het mooie van de passage in de Westerschelde is dat deze vloot op enkele plaatsen zeer dicht langs de dijk vaart. Dat biedt belangstellenden de gelegenheid alles goed te bekijken. De meeste schepen passeren vrijdag. Tijdstippen waarop ze passeren zijn niet te geven.

Dat is dinsdag 22 augustus anders, omdat veel schepen op de terugweg tegelijkertijd vanaf vier uur 's middags bij de Antwerpse sluizen vertrekken. Ze doen er - afhankelijk van het schip - vijf tot zes uur over om aan de monding van de Westerschelde te komen. Eerst nemen ze om vier uur deel aan de Parade of Sail op de Schelde in Antwerpen en meteen daarna vertrekken ze.

Patrick Van den Bulck, commandant van het marine detachement Antwerpen: "In het verleden hebben we, bijna met een stopwatch in de hand, geprobeerd ze om de tien minuten te laten vertrekken, maar dat werkte niet omdat ieder schip zijn eigen snelheid heeft. Daarom gaan ze nu in groepen weg." Het is niet te zeggen of de schepen langs de Vlissinge boulevard komen of juist dichter langs Breskens varen. Dat heeft te maken met hun bestemming.

Dar Mlodziezy

Het Poolse schip Dar Mlodziezy is met zijn 110,6 meter het langste schip dat Antwerpen aandoet. Dit is een zogenaamd volschip, waarvan alle masten vierkantgetuigd zijn, dus voorzien van ra's. Over het algemeen noemt men een tweemastvolschip een brik en een driemastvolschip een fregat. De Dar Mlodziezy is een driemaster, eigendom van de zeevaartacademie uit het Poolse Gdynia.

Haast even lang (108,6 meter) is de Mir uit Rusland, eveneens een driemastvolschip, eigendom van de zeevaartacademie uit het Russische Sint Petersburg. Maar ook de Amerigo Vespucci uit Italië, mag er met zijn 104,2 meter zijn.

Overzicht activiteiten Saildagen Antwerpen

Zaterdag 19 augustus

Vanaf

10.00 uur

, uur tentoonstelling Tall Ships in het MAS/Scheepvaartmuseum in het Steen aan de Scheldekaai.

Rondvaarten op de Schelde vanaf het ponton bij het Steen.

In het kader van WaterkAnt: stoomboten, spiegeltent en ambachten aan de Napoleonkaai (Willemdok). Lichtschip Westhinder in het Bonapartedok. Demonstratie Belgische defensie en Deathride aan de Hanzestedenplaats.

Vanaf

12 uur

, Maritieme en kunstmarkt aan de Schildersvliet en Schrijversvliet, Oudeleeuwenrui en Brouwersvliet, Presentatie maritiem erfgoed in Hangar 23 aan het Noorderterras. In het kader van WaterkAnt nostalgische kermis en stoomtreintje aan Napoleonkaai (Willemdok).

Vanaf

14 uur

, Felixfeest: openingsfeest Stadsarchief in het Sint-Felixpakhuis aan de Oudeleeuwenrui 29.

Vanaf

18.30 uur

, Donna's Summercity met onder anderen Sandrine en Kate Ryan aan de Waagnatie.

Vanaf

20 uur

, WaterkAnt: Boombal aan de Napoleonkaai (Willemdok).

Om

21.30 uur

, Piratenfilm Captain Blood (uit 1935) in Hangar 23.

Omstreeks

23 uur

, Jubileumvuurwerk vanaf drie URS-sleepboten op de Schelde en na het vuurwerk is er een afterparty in de spiegeltent aan de Napoleonkaai.

Zondag 20 augustus

Tot 15.00 uur

hetzelfde programma als zaterdag.

Om

15 uur

, Jubileumparade van de bemanningen. Parcours: start Waalse Kaai -Kloosterstraat - Sint-Jansvliet - Scheldekaaien - aankomst Waagnatie.

Om

16.30 uur

, Uitreiking TSR jubileumprijzen en -awards bij de Waagnatie.

Vanaf

18 uur

, VT4 Zomertoer met onder anderen Hadise en Kate Ryan aan de Waagnatie.

Om

21.30 uur

, piratenfilm: Treasure Island (uit 1950) in Hangar 23.

Presentatie stadsgedicht Bart Moeyaert. Het gedicht wordt geprojecteerd op een groot waterscherm. Met extra animatie en muziek, nabij de windmolen, strand Linkeroever.

Maandag 21 augustus

Tot 15.00 uur

hetzelfde programma als de voorgaande dagen.

Om

21.30 uur

, piratenfilm: Pirates of the Caribbean: The curse of the Black Pearl (2003) in hangar 23.

Dinsdag 22 augustus

Tot 16.00 uur

hetzelfde programma als voorgaande dagen.

Vanaf

16 uur

, Tall Ships' Parade of Sail met vertrek van de schepen.