Cultuurschepen stelt Cultureel Jaarboek 2005 voor

In het Middelheimmuseum van Antwerpen heeft schepen voor Cultuur Philip Heylen (CD&V) het Cultureel Jaarboek 2005 voorgesteld. Het lijvige boek telt bijna 400 bladzijden en biedt een heleboel informatie over de belangrijkste culturele instellingen die werkzaam zijn op het grondgebied van de stad.

Belga

"Vorig jaar was een belangrijk jaar voor de culturele sector in Antwerpen. Het was een overgangsjaar met veel gebeurtenissen achter de schermen die voor de toekomst belangrijk zijn", zei schepen Heylen.

Zo kwam er het voorbije jaar een doorbraak in de verbouwingswerken van de Opera en de Stadsschouwburg, kregen het Toneelhuis en het Koninklijk Ballet van Vlaanderen een nieuwe artistieke leiding en werden er ateliers geopend die de beeldende kunst centraal stellen. Ook voor het Sint-Felixpakhuis, dat morgen/vrijdag plechtig zijn deuren opent, was 2005 een cruciaal jaar.

Uitschieters wat bezoekersaantallen betreft, waren het Middelheimmuseum en het AMVC Letterenhuis. Het Letterenhuis zag het aantal bezoekers verdubbelen. Ook de Antwerpse bibliotheken deden het vorig jaar heel goed.

"De ontleningscijfers blijven stijgen, daar waar ze in de rest van Vlaanderen dalen", weet schepen Heylen.

Het Toneelhuis deed het in 2005 dan weer minder goed. "Maar ik verwacht dat ze met de nieuwe artistieke leiding wel een inhaalbeweging zullen maken", aldus Heylen.

"Dit jaarboek doet me denken aan jaarverslag van een bedrijf. En eigenlijk is het culturele gebeuren in Antwerpen ook wel een bedrijf", zegt Karel Hermans, coördinator van de cultuurbeleidscel van de stad Antwerpen.

"In 2005 waren er in Antwerpen op het culturele vlak 2.500 mensen in dienst. Zij bedienden om en bij de 3,5 miljoen bezoekers", berekende Hermans.