5 actievoerders opgepakt in Borsbeek

In het Fort van Borsbeek heeft de politie opnieuw vijf actievoerders opgepakt. De actievoerders zaten in boomhutten die zich bevonden in het gebied waar de aannemer aan de slag was. Ze werden aangehouden voor de duur van de werken.

Belga

"De aannemer heeft geen hinder ondervinden van de actievoerders. Ze hebben ons vandaag geen duimbreed in de weg gelegd", zegt Johan Wonnink, commissaris van de lokale politie.

Woensdag werden uiteindelijk vijf actievoerders gerechtelijk aangehouden. Zij verschenen donderdag voor de onderzoeksrechter. Vier van hen werden terug vrijgelaten. Een vijfde actievoerder, de Spaanstalige man die woensdag een hamer gooide naar een aantal agenten, kreeg een aantal voorwaarden opgelegd voor zijn vrijlating.

"Hij mag zich niet in de buurt van de luchthaven of van het Fort begeven", zegt Guido Vermeiren, woordvoerder van het parket van Antwerpen.

De Spaanstalige actievoerder, die verdacht wordt van gewapende weerspannigheid, moet zich later nog voor een rechtbank verantwoorden. "Later zal blijken of dat in bende is gebeurd en of er mogelijk voorafgaandelijk afspraken tussen de actievoerders zijn gemaakt", vult Vermeiren aan.

De andere vier actievoerders die gerechtelijk werden opgepakt, zeggen intussen dat ze beschuldigd werden van zaken waar ze niets mee te maken hebben. De politie verdenkt de vier ervan te hebben samengewerkt met de actievoerder die woensdag een hamer naar het hoofd van een agent gooide. "Maar wij waren zelfs niet in de buurt toen dat gebeurde", zeggen de actievoerders.

Politieoptreden

De vier werden donderdag opnieuw vrijgelaten. De actievoerders hebben veel vragen bij de manier waarop ze door de politie werden behandeld.

"Na vijf uur wisten ze al dat we er niets mee te maken hadden. In het politiecommissariaat van Wijnegem kregen we dan de boodschap dat ze ons gingen vrijlaten. Maar plotseling werden we gerechtelijk aangehouden", klinkt het.

De vier werden overgebracht naar het politiekantoor in Mortsel waar ze de nacht moesten doorbrengen.

"We kregen geen matras om op te slapen en kregen amper water", doen de actievoerders hun verhaal. Donderdag werden ze dan toch vrijgelaten.

Schrik om verder actie te voeren, hebben de vier niet. "Integendeel, we blijven het vreedzame protest volhouden."