'Schip verdween razendsnel in het water'

"In een mum van tijd zonk de achtersteven en was het schip onder water verdwenen", getuigt een dokwerker die het incident met het binnenschip in de Antwerpse haven zag gebeuren. Het schip verdween volledig onder het water. De schipper kwam bij het ongeval om. Eén persoon is nog steeds vermist.

Belga

"Het ongeval gebeurde razendsnel. In een mum van tijd zonk de achtersteven en was het schip onder water verdwenen. Daarop volgde een grote watermassa, een beetje zoals een tsunami", vertelt een dokwerker.

Hij was aan de overkant aan het werk toen het ongeval zich aan kaai 306 zich voordeed. Het binnenschip 'Minerva' kreeg problemen bij de overslag van een colli van 154 ton. Om een onbekende reden viel de kist opnieuw in de lichter. Daarna ging het grondig mis.

"De colli die naar beneden viel, sloeg een gat in de lichter. De boot plooide dubbel en zonk naar beneden. Ik heb de achtersteven nog zien zinken", getuigt de dokwerker.

Volgens een andere getuige kon een van de vier dokwerkers die zich aan boord van de Minerva bevond, zich onder water in veiligheid brengen dankzij een luchtbel in het ruim van het schip. Enkele minuten later kon hij door de hulpdiensten uit het water gehaald worden.

Twee van zijn collega's werden eveneens uit het water gehaald en naar het Jan Palfijnziekenhuis overgebracht.

Schipper overleden

Voor de schipper van de Minerva kwam alle hulp te laat. Zijn levenloze lichaam werd kort na het ongeval uit het water gehaald. Naar een tweede opvarende wordt nog steeds gezocht.

Hoe het ongeval precies is kunnen gebeuren, zal verder onderzoek moeten uitwijzen. De kraan die de 154 ton wegende colli op de Minerva had aangeslagen, een zogeheten

heavy lift

-kraan, moet in principe colli's tot 320 ton kunnen lichten.

Wanneer de Minerva geborgen zal worden, is nog niet duidelijk.