Stad stript nog tien dagen

De bibliotheek is niet langer enkel een verzameling boeken. In Permeke vertrekken wandelingen en fietstochten, is een Grand Café en is tot 27 augustus nog de tentoonstelling Antwerpen in de strip te bewonderen.

bsouffreau

”Dit is een verzamelplek”, beschrijft Marleen De Donder, operationeel manager, de functie van de Permeke-bibliotheek. ”Dit is een bekende plek waar mensen graag komen, met een aantrekkelijk terras. Hier vertrekken ook wandelingen en fietstochten door de stad. Bezoekers komen hier niet alleen om informatie te zoeken.”

Daarin speelt ook de Antwerpen in de strip-tentoonstelling een rol. Oude strips worden er geflankeerd door stripfragmenten waar een deel van Antwerpen op te zien is. Suske en Wiske lopen door het Steen, Nero bezoekt de Zoo, Kuifje stapt op de boot naar Congo, Robert en Bertrand flaneren onder de kathedraal, enzovoort. ”De tentoonstelling mist haar effect niet”, zegt De Donder. ”Niet dat we turven hoeveel mensen er precies komen kijken, maar het valt op.” Ook de toerist komt graag een kijkje nemen. ”Het vormt een aantrekkingspool voor mensen die Antwerpen komen bezoeken. Zij zien de tentoonstelling als een goed startpunt. Daarnaast bereiken we nieuwe mensen.

Hoewel veel van onze ontleners natuurlijk ook van strips houden, is het strippubliek toch een ander publiek.” Mensen bij wie de nieuwsgierigheid eenmaal gewekt is, kunnen onder meer in Permeke ook het boek Antwerpen Stript kopen, een rondleiding door Antwerpen aan de hand van beeldverhalen.

Op 27 augustus eindigt Antwerpen in de strip. Komt er iets in de plaats? ”In het najaar staan er samen met ‘Behoud de begeerte’ nog mooie dingen op til. Er komt zeker meer activiteit dan het voorbije jaar.”

Permeke heeft er trouwens een goede start op zitten. ”Door de examens was juni een dal, maar vanaf dan liepen de bezoekerscijfers weer omhoog. Dat is goed, want er zijn toch veel mensen op reis. In alle bibliotheken zie je dat het publiek tijdens de vakantie verschuift. Families maken er een uitstapje van. We zien dan klanten meer verspreid komen, en meer materiaal per keer ontlenen. Meer boetes zijn er niet, de trouwe bezoeker weet wel dat boeken op voorhand kunnen worden verlengd”, vertelt De Donder. ”Eigenlijk vind ik het verbazend dat de mensen bleven komen toen het heel hard regende. Alleen toen het heel heet was, was het overdag wat stiller.”