Politieoptreden Fort Borsbeek kost 10.000 euro

De politie becijferde dat haar aanwezigheid op het Fort van Borsbeek dagelijks 10.000 euro kost. Actievoerders verhinderen er het kappen van bomen. De bomen moeten weg zodat de luchthaven van Deurne in orde is met de Europese veiligheidsvoorschriften. Vandaag zijn negen actievoerders opgepakt.

Belga

Acht personen worden administratief aangehouden. Drie actievoerders, waarvan één een hamer gooide naar een aantal agenten, worden gerechtelijk aangehouden. Ze zullen vervolgd worden voor opzettelijke slagen en verwondingen.

Toen een aantal agenten voorbij Fort 3,5 liep, een houten bunker die de actievoerders hebben opgericht, gooide een Spaanstalige actievoerder een hamer naar de agenten. Niemand raakte daarbij gewond, maar dat was voor de politie het signaal om het Fort 3,5 te ontruimen. "De dader had zich in het Fort vastgemaakt aan een andere actievoerder, maar die maakte zich los van zijn kameraad. Het was voor ons duidelijk dat hij zich distantieerde van het gedrag van de actievoerder", legt politiecommissaris Wonnink uit.

"We hadden deze blokkade verwacht en waren er dus op voorbereid", zegt Johan Wonnink. Tegen 10 uur kon de aannemer aan de werken beginnen.br>

Blauw in het bos

Sinds de start van de werken vorige week woensdag is de politie elke dag met een veertigtal agenten aanwezig om ervoor te zorgen dat de Boomspotters die de werken proberen te verhinderen, worden verwijderd en dat de werken zonder incidenten verlopen.

"We hebben berekend dat onze dagelijkse aanwezigheid 10.000 euro kost aan de gemeenschap. Daarvan is 5.000 euro ten laste van de politiezone Minos, de andere 5.000 euro is voor rekening van de federale politie die de helft van de manschappen levert.

Bovendien betekent de dagelijkse inzet van een twintigtal agenten van de zone Minos dat zij niet ingezet kunnen worden voor de veiligheid op straat", legt commissaris Wonnink uit.

"Als wij hier 60 dagen (de vooropgestelde duur van de werken in het Fort, nvdr) aanwezig moeten zijn, komt dat neer op een groot bedrag en dat voor een zaak die toch zal doorgaan", besluit Wonnink.