Mortsel bemiddelt tussen boomkappers en natuurverenigingen

Print
De aannemer gaat verder met het kappen van bomen op Fort III. Incidenten bleven maandag uit. Burgemeester Ingrid Pira van Mortsel bemiddelt tussen actievoerders en aannemer.
Opnieuw werd maandag een aantal bomen gerooid op Fort III. Dit is nodig om de aanvlieg- en opstijgroute van de luchthaven van Deurne maximaal te kunnen gebruiken.

Door het opwerpen van barricades, waarop zich mensen bevonden, probeerden de actievoerders een nieuwe strategie uit. Het wegruimen van de barricades verliep zonder incidenten, slechts twee actievoerders, onder wie ‘Kurt Ankerwoud’, gingen voor de rest van de dag de cel in.

Boomspotter Tom Verboven had maandagavond na afloop voor de eerste keer woorden van lof over het optreden van de politie. ”Uiteraard zijn we tevreden. Gewelddadige toestanden, waarbij onze mensen met peperspray bewerkt worden, kunnen we missen als de pest.” Commissaris Wonnink van de lokale politie, deelde de mening van Verboven.

”Het oponthoud bleef deze keer beperkt. Het is trouwens nooit onze bedoeling om geweld te gebruiken. Vandaag waren het de barre weersomstandigheden, die ervoor zorgden dat de aannemer zijn activiteiten wat vroeger dan gepland heeft beëindigd.”

Maandagavond was er overleg tussen de betrokken partijen in het kabinet van de Mortselse burgemeester Ingrid Pira (Groen!).

”De verschillende partijen, waaronder ook het agentschap Natuur en Bos en Natuurpunt, willen blijven praten en vermits het ook gaat over bomen op Mortsels grondgebied, is mijn bemiddelende rol logisch.”

Volgens de burgemeester gaat het hier niet om een politieke kwestie, maar is het ook haar taak om er op toe te zien dat de kapvergunning correct wordt uitgevoerd.

”Anderzijds heeft men het beroep dat de stad Mortsel aantekende niet afgewacht. Eigenlijk zijn alle democratische middelen nu uitgeput.”

.

Nu in het nieuws