Ontvoerde Waaslander vrijgelaten in Nigeria

Een Belgische en een Marokkaanse oliewerker die donderdag werden ontvoerd in de Zuid-Nigeriaanse stad Port Harcourt, zijn maandagavond vrijgelaten.

AP Ned

Eerder maandag werden al drie Filipijnse oliewerkers vrijgelaten die tien dagen geleden in het zuiden van Nigeria werden ontvoerd. Zij werden in Port Harcourt aan de Filipijnse ambassadeur overgedragen.

Nieuwe ontvoering

Het goede nieuws wordt overschaduwd door berichten over een nieuwe ontvoering. De politie bevestigde dat zondag vier personen zijn ontvoerd uit een nachtclub in Port Harcourt, de belangrijkste stad in de zuidelijke oliedelta. Onder hen zijn een Amerikaan en een Brit. Op drie plaatsen in Port Harcourt braken zondagavond vuurgevechten uit en een ooggetuige meldde te hebben gezien dat een gewapende groep een aantal buitenlanders uit een nachtclub wegvoerde.

De afgelopen week zijn meerdere buitenlanders ontvoerd in de olierijke Nigerdelta. In verband daarmee worden buitenlanders in het gebied ernstig beperkt in hun bewegingsvrijheid. De groepen die de buitenlanders ontvoeren eisen een groter aandeel in de olierijkdom en proberen gedetineerde kompanen vrij te krijgen.