Antwerpen verwelkomt steeds meer cruiseschepen

Antwerpen ontving zondag het driehonderdste cruiseship van 2006: de EasyCruiseTwo. Die was op zijn eerste wekelijkse trip van Nederland naar België, varend onder het motto ‘goedkoop kan ook’.

Jan Martynowski

De haven van Antwerpen wordt steeds meer een cruisehaven. Dit jaar meren er liefst 424 cruiseschepen aan, goed voor 50.000 toeristen. Ter vergelijking: in 2005 arriveerden er 326 boten, met aan boord in totaal 30.454 passagiers.

Het driehonderdste schip van 2006 was een buitenbeentje. De EasyCruiseTwo is niet alleen bezig aan zijn maidentrip tussen Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen en Brussel, hij houdt er ook een afwijkend vaarschema op na. De meeste cruiseschepen varen ’s nachts en zetten de passagiers overdag aan wal. De EasyCruiseTwo vertrekt ’s ochtends, zodat de opvarenden nog van het nachtleven in de aanlegplaats kunnen genieten. Ook aan boord wordt er stevig doorgefuifd.

"De eerste nacht was er al een groot feest, en de bar sluit hier pas als ze leeg is. Heel leuk, goed eten, heel goedkoop, en veel jonge mensen ," vertelt de Brit David Wishart (59). Hij deelt zijn nationaliteit met de helft van de passagiers.

De stad Antwerpen ziet de EasyCruiseTwo alvast graag komen. "Een groot pluspunt voor ons is dat de toeristen in de stad gaan eten, in plaats van op het schip zelf," vertelt Frank Deijnckens, verantwoordelijke Marketing en Communicatie van de stad. "We delen ook folders uit, zo leert de passagiers onze stad ook kennen."