Aantal Israëlische soldaten in Libanon verdrievoudigd

Het aantal Israëlische soldaten dat zaterdag is ingezet bij het nieuwe grootschalige offensief tegen Hezbollah in Zuid-Libanon is verdrievoudigd.

Belga

Dat bevestigde de Israëlische generaal Dan Halutz. We hebben onze manschappen voor de operatie in Libanon verdrievoudigd sinds premier Ehud Olmert de opdracht heeft gegeven om een grootschalig grondoffensief tegen Hezbollah in te zetten, zei Halutz.

Voor zaterdag werden zo'n 10.000 soldaten in Libanon ingezet, aldus de generaal. Voortaan zijn er dat dus meer dan 30.000.

De operatie zal zich afspelen in twee delen, voegde hij eraan toe. Een eerste deel moet ervoor zorgen dat het Israëlische leger de controle krijgt over het gebied. Dit zou enkele dagen in beslag nemen. Het tweede deel van de operatie is een schoonmaakoperatie die enkele weken in beslag zal nemen, klonk het nog. "We gaan door met vechten tegen Hezbollah zolang er geen staakt-het-vuren is ingesteld en zolang er niet is beslist hoe de andere troepenmachten stelling zullen nemen", aldus nog de generaal.

"We weten niet hoeveel tijd zal verstrijken tussen de VN-resolutie en de toepassing ervan op het terrein. Binnen die ongedefinieerde tijdspanne zullen we blijven vechten tegen Hezbollah", stelde hij.