Luchtballon raakt verstrikt in boom in Kasterlee

Een heteluchtballon is zaterdagmorgen verstrikt geraakt in de takken van een boom in het Koningsbos in Kasterlee.

Belga

De ballonvaarder, een 66-jarige man uit Oud-Turnhout, kwam er zonder kleerscheuren vanaf. De brandweer had wel drie kwartier nodig om de man uit zijn netelige positie te bevrijden.

De wedstrijd telt mee voor het Belgische kampioenschap Ballonvaren en werd georganiseerd door de Belgian Balloon Federation. De deelnemers waren rond 6.45 uur opgestegen in Westerlo en hadden als eindbestemming Turnhout.

De man uit Oud-Turnhout was onderweg tot de vaststelling gekomen dat zijn heliumvoorraad bijna uitgeput was. Toen de wind dan ook nog eens draaide, stevende hij recht op hoogspanningskabels af. Hij vond niet meteen een veilige plek om zijn ballon aan de grond te zetten. Omdat hij niet zeker was of hij nog genoeg helium had om boven de kabels uit te stijgen, stuurde hij zijn luchtballon op de bomen van het Koningsbos af. Ondertussen bracht hij de wedstrijdorganisatie op de hoogte en die verwittigde rond 9.30 uur de hulpdiensten.

De ballon strandde uiteindelijk in de kruinen van de bomen. De man zat drie kwartier in zijn mand op zo'n twintig meter hoogte. De brandweer kwam met een grote ladder ter plaatse om de man uit zijn netelige positie te bevrijden. Hij kon op eigen kracht naar beneden klimmen en kwam ongedeerd uit zijn avontuur. De brandweer moest wel twee bomen omzagen om de luchtballon naar beneden te halen.