Leuvense wagen op zonne-energie toert door ons land

De wagen op zonne-energie waarmee studenten van de Leuvense hogeschool Groep T vorig najaar deelnamen aan de World Solar Challenge in Australië, is maandagmorgen gestart aan een tour van duizend kilometer door België om aan te tonen dat zonne-energie ook in België mogelijkheden biedt.

Belga

De tour doet samen met een tentoonstelling verschillende locaties aan en eindigt op 19 augustus op de dijk van Blankenberge.

De World Solar Challenge is het wereldkampioenschap voor wagens op zonne-energie. In het kader van deze wedstrijd moest in september 2005 3.000 kilometer afgelegd worden. Het Belgische team eindigde elfde op 23 deelnemers. De wagen haalde een gemiddelde snelheid van 63 kilometer per uur. De topsnelheid die de wagen haalde op een testcircuit, bedroeg 109 km/uur. Bij de volgende editie van de World Solar Challenge in 2007 zal opnieuw een wagen van Groep T meedingen.

Een studentenwoordvoerder stelde maandag te hopen dat de tour met de zonnewagen velen kan overtuigen "dat zonne-energie effectief werkt".