Churchill rookt toch maar niet op toneel

Print
De Britse acteur Mel Smith, die Churchill speelt in het stuk Allegiance, heeft het toch niet aangedurfd om op het toneel een sigaar aan te steken.
Aan de vooravond van de première van het stuk op het experimentele theaterfestival van Edinburgh had Smith nog gezegd dat hij het verbod op roken in openbare ruimtes aan zijn laars zou lappen.
Maar maandag liet hij zijn havana, naast het V-teken van victorie het tweede handelsmerk van Churchill, op het toneel toch onaangestoken. Het gemeentebestuur van Edinburgh had gewaarschuwd dat ze het hele festival zou verbieden als Smith de sigaar had aangestoken.
"Ik ben erg blij dat Mel niet gerookt heeft," aldus festivaldirecteur William Burdett Coutts tegenover de BBC. "Hoewel mijn ondeugende kant zegt dat ik het erg leuk had gevonden als hij het wel had gedaan. Mij werd voor de voorstelling gezegd dat als Mel had gerookt, ik een boete van 1500 euro zou krijgen en dat het hele festivalterrein zou worden gesloten. Het was allemaal heel serieus, want ik zou nooit meer een vergunning krijgen. Ik ben blij dat Mel het verbod heeft gerespecteerd, want hij had me van tevoren geen garanties gegeven."
Overigens vindt de festivaldirecteur het verbod 'stom', omdat roken een integraal onderdeel van het stuk is. "Ik ben helemaal voor rookverboden in cafés, maar zo'n verbod is absurd voor een acteur die een historisch personage speelt dat altijd rookte."
MEEST RECENT