BP sluit olieveld in Alaska

De Britse oliemaatschappij BP schort haar activiteiten op het olieveld Prudhoe Bay in Alaska voorlopig geleidelijk op, omdat op een olieleiding een nieuw lek is gevonden.

Belga

De productie wordt teruggebracht tot ongeveer 400.000 vaten per dag. Op de Aziatische beurzen werd de koers van de ruwe olie de hoogte ingestuwd door het nieuws.

Het olieveld is goed voor de helft van de totale olieproductie in Alaska en voor ongeveer acht procent van de totale productie in de VS.

Volgens de oliemaatschappij werd er "roestvorming" ontdekt op een van de olieleidingen op de site en een "klein lek", goed voor vier tot vijf vaten. De leiding werd afgesloten. BP wil nu ook de andere leidingen afsluiten om een grondige inspectie door te voeren.

In maart ontdekte BP ook al een lek in een leiding op Prudhoe Bay. Ook toen was het lek te wijten aan roestvorming. Tussen 760.000 en 1,01 miljoen liter olie lekte weg op een gebied van 0,8 hectare, wat voor een enorme milieuvervuiling zorgde. BP moet voor een Amerikaanse rechtbank verschijnen om zich voor deze milieuschade te verantwoorden.