Britse terreuraanslagen waren gepland voor woensdag

De uitvoering van het reusachtige terreurcomplot dat de Britse politie heeft verijdeld, was gepland voor komende woensdag.

Belga

Dat concluderen speurders uit een vliegtuigticket met datum 16 augustus dat ze bij een van de verdachten gevonden hebben. Een tweede ticket met datum 11 augustus zou bedoeld geweest zijn voor een generale repetitie.

Het onderzoek dat een aanslag van nooit geziene omvang kon beletten, zou al kort na de terreur van 7 juli vorig jaar in Londen zijn gestart na een tip vanuit de Britse moslimgemeenschap. Speurders zeggen dat er mogelijk tot 50 terroristen betrokken waren bij de plannen om een groot aantal intercontinentale vliegtuigen op te blazen.

Over de 24 opgesloten verdachten lekten al heel wat gegevens uit. De Britse nationale bank publiceerde een namenlijst van 19 onder hen, van wie de bankrekeningen werden bevroren omdat ze ongewoon hoge sommen geld bevatten. Het merendeel is van Pakistaanse afkomst, maar minstens twee verdachten zijn recent tot de islam bekeerde autochtone Britten. Er zit ook een vrouw in de cel, die hoogzwanger is.