Israël aanvaardt VN-resolutie maar vecht nog voort

De Israëlische premier Ehud Olmert heeft een bestandsovereenkomst van de Veiligheidsraad geaccepteerd en de Verenigde Staten daarvan op de hoogte gebracht.

AP Ned

Maar het offensief in Libanon wordt echter op zijn vroegst pas gestaakt als het kabinet de overeenkomst zondag eveneens heeft goedgekeurd.

Israël heeft zaterdagochtend een grootschalige grondoperatie gelanceerd in het zuiden van Libanon. Dat heeft een woordvoerder van het Israëlische leger aangekondigd. De grondtroepen krijgen steun via lucht en water. Volgens de openbare radio zijn versterkingstroepen en tanks doorgedrongen in een zone in het zuiden van het land die al in Israëlische handen is.

Olmert zal zijn regering aanbevelen de overeenkomst tijdens het wekelijkse kabinetsberaad van zondag goed te keuren, zei een hoge ambtenaar van het ministerie van buitenlandse zaken, Gideon Meir.

De VN-resolutie voorziet in de stationering van dertigduizend Libanese soldaten en VN-soldaten langs de grens met Israël. Enkele Israëlische eisen worden niet ingewilligd, zoals de eis dat de VN-troepen een krachtig mandaat krijgen om Hezbollah-guerrillastrijders aan te pakken. De overeenkomst biedt echter na ruim vier weken van geweld, waarbij meer dan achthonderd doden zijn gevallen, de infrastructuur van Libanon is verwoest en de spanningen in het Midden-Oosten zeer hoog zijn opgelopen, de beste kans op vrede.

Tussen Olmerts besluit om het grondoffensief uit te breiden en het tijdstip waarop hij de bestandsovereenkomst accepteerde zaten slechts zes uur. Dit gezigzag vormt een illustratie van het dilemma waarin Israël zich bevindt, na een maand te hebben gevochten zonder het gewenste resultaat, uitschakeling van de Hezbollah, te hebben bereikt. Aan Israëlische zijde vallen steeds meer slachtoffers en Israël zit evenmin te wachten op de afkeuring van de internationale gemeenschap, als het de oorlog voortzet.