Rusland verwerpt huidige versie VN-resolutie Libanon

Print
Rusland gaat niet akkoord met de huidige ontwerpresolutie van de Verenigde Naties over Libanon. De tekst is "onbruikbaar" voor Beiroet, zo verklaarde de Russische afgevaardigde bij de VN, Vitali Tsjoerkin.
In een interview met de Russische tv-zender Vesti zei Tsjoerkin dat Rusland de huidige versie van de resolutie niet kan aanvaarden "omdat zij enkel maar kan leiden tot voortzetting van het conflict en geweld".
Het Russische njet -Rusland is één van de vijf vetomachten- zet een domper op het optimisme dat de Britse premier Tony Blair dinsdagochtend nog etaleerde. Hij rekende op goedkeuring vandaag of morgen.
Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, toonde zich enigszins voorbarig optimistisch: "De leden van de VN-Veiligheidsraad lijken het eens te zijn geworden," dacht hij.
Zaterdag had zowel Moskou als Peking zich nog gunstig uitgelaten over de Frans-Amerikaanse compromistekst, al voegden beide grootmachten er aan toe dat de tekst ook door de twee betrokken partijen -Israël en Libanon- goedgekeurd moest worden. Beiroet heeft de tekst evenwel verworpen.
MEEST RECENT