Britse Ohuruogu uitgesloten voor dopingvergrijp

De Britse spurtster Christine Ohuruogu is door haar federatie weggestuurd van het EK atletiek, dat vandaag in Göteborg begint.

Belga

Volgens een communiqué van de Britse federatie heeft Ohuruogo bij drie opeenvolgende dopingtests 'niet voldaan'. Op het EK zou de atlete deelnemen aan de 400m en de 4x400m aflossing.

"Als een atleet in een periode van 18 maanden drie keer niet voldoet aan een dopingcontrole buiten competitie, komt dit overeen met een inbreuk op de antidopingwetgeving," luidt het. "Deze zaak zal nu door een onafhankelijke commissie worden onderzocht. Die zal bepalen of hier sprake is van doping of niet."

De schorsing van Christine Ohuruogu komt er net nu de Britse atletiekfederatie zwaar onder vuur ligt wegens haar, volgens critici, te lakse optreden tegenover dopingzondaars. Als voorbeeld wordt de aanstelling van Linford Christie genoemd als raadgever voor de Britse nationale ploeg met het oog op de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Christie, winnaar van de 100m op de Olympische Spelen van Barcelona 1992, werd in 1999 voor twee jaar geschorst nadat hij betrapt was op het gebruik van steroïden.