Japan wil tegen 2030 operationele basis op de Maan

Het Japanse ruimtevaartbureau Jaxa wil in 2020 astronauten naar de Maan sturen om er een bemande basis te bouwen die in 2030 operationeel moet zijn, zo heeft een woordvoerder woensdag bekendgemaakt.

Belga

Volgens het plan, waarvoor nog geen budget beschikbaar is, gaat Tokio in 2007 eerst een satelliet in een baan rondom de wachter van de aarde plaatsen. Daarna gaat een onbemande sonde stalen van het oppervlak verzamelen. In 2020 moeten astronauten op het hemellichaam beginnen met de bouw van een station dat tien jaar later klaar moet zijn.

Het Jaxa uit niet voor het eerst ambitie om zich op de Maan te installeren. Een vorig plan gewaagde van een basis tegen 2025. "In dit stadium is de uitvoerbaarheid van het plan niet duidelijk. We moeten eerst de toestemming krijgen van de regering en van het Japanse volk, zelfs wanneer alles vanuit technologisch punt binnen enkele decennia mogelijk is", zei woordvoerder Satoki Kurokowa van het Jaxa.

De VS bereiden reeds een (bemande) vlucht naar de Maan voor, ten laatste in 2015. Europa heeft een project voor 2020, terwijl ook China en India lonken naar de natuurlijke satelliet van de aarde.