Experten bestempelen Van Gogh-schilderij als vals

Het schilderij "Portret van een Man" van Vincent Van Gogh is mogelijk niet echt door de Nederlandse schilder gemaakt. Een Britse expert zei maandag op een Australische radiozender dat een andere kunstenaar het heeft geschilderd.

Belga

Aangenomen wordt dat het werk in 1886 of 1887 werd geschilderd. Het schilderij hangt al jaren in de National Gallery of Victoria in het Australische Melbourne en wordt nu tijdelijk tentoongesteld in het Schotse Edinburgh.

Volgens expert Michael Daley heeft het schilderij alles weg van een vervalsing. In de Britse krant Sunday Times uitten andere kunstkenners vorig weekend hun twijfel bij de echtheid van "Portret van een Man".

De experten zeggen dat het schilderij veel helderder en meer in detail uitgewerkt is dan de meeste Van Goghs. Ook het formaat waarop Portret van een Man is geschilderd, werd niet vaak door Van Gogh gebruikt.

Enkele experten zeggen in de Sunday Times dat de onderkant van het schilderij werd afgesneden om de oorspronkelijke signatuur te verbergen. Bovendien wordt het bewuste schilderij in geen enkele brief van Van Gogh vermeld.