Hezbollah scoort hit in Syrië

Hezbollah-leider Sayyed Hassan Nasrallah heeft met zijn toespraken een regelrechte hit gescoord in Syrië. Cassettes en cd's waarop de 46-jarige sjiitische leider spreekt onder begeleiding van marsmuziek en Libanese nationalistische liederen, vliegen als warme broodjes over de toonbank van souvenirshops in de Syrische hoofdstad Damascus.

GPD

Ook sleutelhangers, posters en T-shirts die de strijd van Hezbollah tegen Israël als thema hebben, zijn gewild. "Ik heb de vraag onderschat," zegt Tareq Otabashi, eigenaar van een muziekwinkel in Damascus. "De cd's zijn uitverkocht, ik heb alleen nog cassettes over."

Nasrallah is in Syrië een idool geworden. Kinderen roepen zijn naam terwijl ze in een park van een glijbaan glijden. Posters van de geestelijk leider zijn overal te zien: op auto's, motoren van de verkeerspolitie, regeringsgebouwen, huizen en zelfs op de eerstehulpafdelingen van ziekenhuizen. Nachtclub Laterna wisselt discomuziek af met Hezbollah-liederen.

Winkeleigenaren en kioskhouders zeggen dat de verkoop van Nasrallah-parafernalia de laatste dagen is toegenomen, nu blijkt dat Hezbollah stand houdt tegen het Israëlische offensief in Libanon.