Noorse journalist verzint interviews met beroemdheden

Een gerespecteerde 66-jarige Noorse journalist heeft maandag bekend dat hij interviews met Microsoft-topman Bill Gates en Oprah Winfrey uit zijn duim heeft gezogen.

AP Ned

De freelance journalist, Björn Benkow, verklaarde dat hij de interviews, die in het populaire Zweedse dagblad Aftonbladet en in het Noorse tijdschrift Mann verschenen, deels had verzonnen omdat hij financieel aan de grond zat.

"Ik heb deze beroemdheden ontmoet en met hen gesproken, " zei Benkow. "Maar de omstandigheden en tijdstippen zijn niet altijd zo geweest als ik heb beschreven."

Vorige week bracht Microsoft Noorwegen naar buiten dat een interview met Gates volgens het bedrijf "volledig nep" was. Benkow beweerde Gates op een lijnvlucht te hebben gesproken, maar Microsoft zei dat Gates nooit in dat vliegtuig had gezeten.

In het zogenaamde interview zei Gates onder meer dat hij nooit een cent op zak had en dat hij met zijn vrouw weddenschappen houdt om een dollar. Benkow houdt vol dat Gates dat wel gezegd heeft, maar bood zijn excuses aan dat hij heeft gelogen over wanneer hij hem sprak.

Het tijdschrift Mann heeft zijn excuses aangeboden voor het nep-interview. Aftonbladet, dat eerder ook een door Benkow gefabriceerd interview met Winfrey publiceerde, overweegt Benkow voor de rechter te dagen.