Condoom gescheurd? Kwestie van formaat!

Als een condoom scheurt tijdens het liefdesspel - iets wat één op de drie koppels al eens is overkomen - is dat meestal het gevolg van een verkeerde maat condoom of een verkeerd gebruik ervan, zo blijkt uit een Brits onderzoek.

Belga

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Britse Family Planning Association (FPA). Een kwart van de 497 ondervraagde personen tussen de 18 en 35 jaar bleek niet te weten dat er verschillende formaten condooms verkrijgbaar zijn, en 43% van de ondervraagden gaf aan het gênant te vinden de grootte van het te gebruiken condoom ter sprake te brengen.

"Het probleem van scheurende of afglijdende condooms staat in direct verband met het feit dat mensen de verkeerde maat of de verkeerde pasvorm gebruiken, of dat het condoom niet goed wordt aangebracht. Gaat het een keer mis, dan hebben mensen geen vertrouwen meer in deze methode," aldus FPA-directeur Toni Belfield.

De organisatie roept de overheid daarom op een ruimere keuze aan condooms beschikbaar te stellen. Op dit moment worden via de publieke gezondheidsdienst NHS gratis condooms verstrekt, maar de aangeboden variatie aan formaten en pasvormen laat volgens de FPA te wensen over.

"Mannen verschillen in lichaamsvorm en -grootte, en dat is hetzelfde als het om condooms gaat," aldus Belfield.