Vredesakkoord in Darfur opmaat voor maandenlange strijd

Het vredesakkoord van afgelopen mei in Darfur heeft geleid tot een opleving van vijandelijkheden tussen verschillende rebellengroeperingen en daarmee een averechts effect uitgelokt. Woordvoerders van de Verenigde Naties, de Afrikaanse Unie en hulporganisaties hebben dit gezegd.

AP Ned

De verschillende rebellenbewegingen zijn de afgelopen maanden herhaaldelijk slaags geraakt en daarbij zijn veel burgerslachtoffers gevallen. Ook het Sudanese leger en de Janjaweed-milities waren opnieuw actief, soms in samenwerking met hun voormalige tegenstanders.

Als gevolg van de nieuwe geweldsgolf zijn zeker vijftigduizend mensen op de vlucht geslagen. Die nieuwe vluchtelingen verhogen de druk op de zorg voor zo'n twee miljoen vluchtelingen. Daarnaast zijn in de regio zeker nog een miljoen mensen volslagen afhankelijk van voedselhulp.

"Het is erger geworden, op ieder niveau," zegt Oxfam-woordvoerder Alun McDonald in een verwijzing naar het akkoord van 5 mei dat in Nigeria werd gesloten.

Zijn woorden worden bevestigd door Baba Gana Kingibe, het Nigeriaanse hoofd van de onderbemande en slecht uitgeruste vredesmacht van de Afrikaanse Unie (AU). De veiligheidssituatie in Darfur gaat achteruit, stelt Kingibe. "Het wordt erger en erger."