Brits parlement wil superbelasting op 4x4's

Een Britse parlementaire commissie adviseert in een rapport om de verkeersbelasting op terreinwagens drastisch op te voeren. Bezitters van 4x4's moeten volgens de commissie jaarlijks 1.800 pond (2.670 euro) betalen in plaats van 210 pond (312 euro).

Belga

In Groot-Brittannië werd de jaarlijkse verkeersbelasting recent opgetrokken van 110 pond (163 euro) tot 210 pond (312 euro) voor wagens die buitengewoon veel brandstof verbruiken. Auto's die geheel of gedeeltelijk op elektriciteit rijden werden vrijgesteld van de belasting.

Een parlementaire commissie stelt maandag in een rapport dat "de transportsector de enige Britse economische sector is waar de uitstoot van CO2 sinds 1990 onophoudelijk stijgt." De enige manier om het hoofd te bieden aan die vervuiling is volgens de commissie een drastische verhoging van de verkeersbelasting voor wagens die buitengewoon veel brandstof verbruiken.

In Groot-Brittannië staan momenteel verschillende voorstellen ter discussie om het gebruik van vervuilende wagens te ontmoedigen. De Londense burgemeester Ken Livingstone, die de oorlog heeft verklaard aan terreinwagenbestuurders, wil de tol om in het centrum van Londen te rijden hoger maken voor 4x4's. Personenwagens betalen momenteel 8 pond (12 euro) op weekdagen. Dat wil hij optrekken tot 25 pond (40 euro) voor terreinwagens.