Vredesoverleg van Nepalese rebellen met regering dreigt te mislukken

Een hoge rebellenleider in Nepal heeft maandag gewaarschuwd dat het vredesoverleg met de regering op instorten staat. Volgens Baburam Bhattarai, de tweede man van de maoïstische rebellenorganisatie, is het overleg vastgelopen op een cruciaal en gevoelig punt, "omdat er herhaaldelijk overeenkomsten zijn geschonden door de regering".

AP Ned

Het was de afgelopen weken al duidelijk geworden dat er geen vaart meer zat in het overleg, dat een permanent einde moet maken aan tien jaar gewapende opstand. De rebellen kwamen op 27 april een bestand met de regering overeen. Sindsdien hebben drie ronden van vredesbesprekingen tussen beide partijen plaatsgevonden.

Op 16 juni werd besloten een voorlopige grondwet op te stellen, die binnen een maand geratificeerd zou moeten worden. Ook werd overeengekomen dat de maoïsten zitting zouden nemen in een interim-regering. Sindsdien is echter weinig gebeurd. De grondwet is nog niet eens geschreven, laat staan geratificeerd. Ook zitten er nog geen maoïsten in de regering.