Filipijnse vulkaan op uitbarsten

De vulkaan Mayon op de Filipijnen staat op uitbarsten. Zes explosies hebben achthonderd meter hoge zuilen vulkanische as de lucht in gestoten en zo'n vijftigduizendend mensen worden uit de omgeving van de vulkaan geëvacueerd.

AP Ned

Nadat het Filipijnse Instituut voor Vulkanologie en Seismologie het alarm had verhoogd tot fase 4 - fase 5 is een feitelijke uitbarsting - werd de gevarenzone op de zuidelijke helling van de vulkaan uitgebreid van zeven tot acht kilometer. Daardoor moest een deel van de gemeente Legaspi worden ontruimd.

Als de verwachte uitbarsting zich voordoet, zullen nog meer mensen hun boeltje moeten pakken. De evacués worden met legervrachtwagens en andere voertuigen naar ruim dertig opvangcentra gebracht.

Behalve de nieuwe evacués worden boeren weggevoerd die eerder hebben geweigerd te vertrekken, of zijn teruggekomen om voor hun gewassen te zorgen.

De Mayon is een van 22 actieve vulkanen in de Filipijnen. Bij de heftigste uitbarsting, in 1814, kwamen twaalfhonderd mensen om het leven. Een uitbarsting in 1993 eiste 79 levens.