Fietsers voor Jeruzalem houden halt in Brussel

Drieënveertig fietsers die van Londen naar Jeruzalem fietsen en ijveren voor een vreedzame oplossing van het Palestijnse conflict, houden woensdag halt in Brussel. Op het Muntplein zullen ze actievoeren. Hun project draagt de naam "Peace Cycle".

Belga

Op het midden van het Muntplein worden een Israëlisch checkpoint en een muur geplaatst. Nepsoldaten zullen de documenten controleren van de mensen die het plein oversteken, verwijzend naar de dagelijkse controles die de Palestijnen moeten ondergaan. Op het plein zal ook informatie over Palestina en Libanon beschikbaar zijn.

Gezien de huidige situatie voert Peace Cycle ook actie tegen het bloedige Israëlische offensief in Libanon. Voorbijgangers die hun solidariteit willen betuigen, kunnen hun gevoelens kwijt op witte T-shirts die de Peace Cycle fietsers naar Palestina zullen brengen.

De fietsploeg bestaat uit mensen van een tiental nationaliteiten en verschillende godsdiensten. Er zijn ook Palestijnen en Israëli's bij. Van België vertrekken ze naar Luxemburg om via Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Italië naar Syrië, Palestina en Israël te reizen. Ze nemen deel aan verschillende acties tegen de Israëlische bezetting en voor vrede in het Midden-Oosten.