Coca Cola en Pepsi nu ook verboden in Indiase scholen

De heisa in India over het gezondheidsgevaar van de frisdranken Coca Cola en Pepsi deint uit. Eerder deze week werden de twee bedrijven er al van beschuldigd dat hun drankjes pesticiden bevatten, wat door de producenten werd ontkend. Zondag raakte bekend dat twee Indiase deelstaten de verkoop van de bewuste frisdranken in openbare scholen hebben verbieden.

Het gaat om de deelstaten Madhya Pradesh (Centraal-India) en Gujarat (noordoosten). Enkele dagen geleden zijn ook al beperkende maatregelen genomen in de noordelijke staten Rajasthan en Punjab.

Begin deze maand is een onderzoek gepubliceerd van de Indiase ngo Centre for Science and Environment (CSE). Daaruit bleek dat in 57 stalen van elf frisdranken van de twee Amerikaanse groepen, een grote hoeveelheid pesticiden werd aangetroffen.

Het Britse hooggerechtshof heeft de twee bedrijven daarop verplicht de samenstelling van hun frisdranken bekend te maken.

Drie jaar geleden deed in India het gerucht de ronde dat drinken van cola gelijk staat met een verhoogd risico op kanker. Net als toen, ontkennen Coca Cola en Pepsi formeel de aantijgingen.

Nu in het nieuws