Nigeriaans schiereiland Bakassi roept onafhankelijkheid uit

Zo'n duizend bewoners van het Nigeriaanse schiereiland Bakassi, dat zal worden overgedragen aan Kameroen, weigeren te vertrekken dan wel het Kameroens staatsburgerschap aan te nemen en hebben zondag hun onafhankelijkheid uitgeroepen.

"De mensen hebben hun eigen republiek uitgeroepen (de Democratische Republiek van Bakassi, red.). We zullen niets meer te maken hebben met Nigeria, omdat Nigeria niets met ons te maken wil hebben," zei interim-staatshoofd Tony Ene. Terwijl hij het woord voerde zwaaiden vissers op blote voeten met pas ontworpen blauw en wit gestreepte vlaggen. Even verderop keek een handvol Nigeriaanse soldaten glimlachend toe.

Het Nigeriaanse leger trekt zich komende week terug uit acht van de tien steden op het schiereiland, waarvan het Internationaal Hof van Justitie bepaald heeft dat het aan Kameroen toebehoort.

Vijfendertig dorpen aan de Nigeriaanse-Kameroense grens zijn al overgedragen. Onenigheid over aan welk land de olievoorraden in de zee toebehoren, hebben de overdracht van Bakassi lang tegengehouden.

Nigeria en Kameroen trokken in 1981 bijna ten oorlog om het schiereiland. In 2002 bepaalde het Internationaal Hof van Justitie op basis van verdragen uit het koloniale tijdperk dat het schiereiland aan Kameroen toebehoort. Er wonen tienduizenden Nigerianen; ze willen het liefst blijven, maar dat kan alleen als ze de Kameroense nationaliteit aannemen.

Nu in het nieuws