Tamilrebellen Sri Lanka kondigen terugtrekking uit Trincomalee aan

De rebellenorganisatie "Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam" (LTTE) heeft zondag haar terugtrekking uit het noordoostelijke district Trincomalee aangekondigd. In het district vielen sinds de wapenstilstand van 2002 in elf dagen tijd 426 doden.

Belga

De Tamil Tijgers kondigden de terugtrekking aan net voordat de Noor Jon Hanssen-Bauer, de hoofdbemiddelaar in het conflict in Sri Lanka, aankwam in hun politieke "hoofdstad" Kilinochchi.

"Er zal gesproken worden over het vredesproces en de recente gebeurtenissen," zei de woordvoerder van de LTTE voor het onderhoud.

De LTTE en het leger wezen zaterdag de verantwoordelijkheid voor de vermoedelijke moordpartij van vrijdag af: honderd burgers probeerden toen de gevechten te ontvluchten in Muttur, een dorp met overwegend moslims, in de buurt van de haven van Trincomalee, op 260 kilometer ten noordoosten van Colombo.

"Er was geen slachtpartij zoals de Sri Lankaanse regering beweert," aldus de woordvoerder van de LTTE, die de regeringstroepen ervan beschuldigt de burgers te hebben gedood.

"De Sri Lankaanse regering heeft veel Tamils gedood. Vijftien Tamils die voor een ngo werkten, werden omgebracht," verklaarde de woordvoerder.