Turkije start bouw controversiële dam op de Tigris

Turkije is zaterdag gestart met de bouw van de controversiële Ilisu-dam op de Tigris. Als gevolg van het project moeten duizenden Koerden verhuizen en riskeert de archeologische site van Hasankeyf deels te overstromen.

Belga

Er is massaal geprotesteerd tegen de bouw van de dam. Al sinds de jaren 70 speelt Turkije met de idee van het infrastructuurproject. Eerste minister Recep Tayyip Erdogan nam zaterdag deel aan de ceremonie van de eerstesteenlegging. De Ilisu-dam komt in de buurt van Dargecit, op 45 kilometer van de grens met Syrië.

Historici sparen hun kritiek niet omdat het stadje Hasankeyf, aan de oevers van de Tigris, voor een deel onder water zou komen te staan. De stad was in het oude Mesopotamië een welvarende plaats, maar is intussen verpauperd. Er zijn wel nog heel wat interessante Assyrische, Romeinse en Ottomaanse monumenten op de site. Hasankeyf wordt ook gekenmerkt door een traditionele levenswijze bij haar Koerdische en Arabische bevolking, die nu deels dreigt te verdwijnen.

In een poging het project nog te verhinderen hebben tegenstanders een petitie afgegeven bij het Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Ze hebben ook de buitenlandse banken opgeroepen hun leningen voor het project in te trekken.

Voorstanders van de Ilisu-dam vinden dan weer dat de verarmde regio in het oosten van Turkije zal kunnen profiteren van het bouwwerk. Er zouden 10.000 jobs worden gecreëerd. De dam zou ook viskweek en irrigatie van landbouwgronden mogelijk maken.

De Ilisu-dam moet in 2013 in werking treden. De kostprijs van het project wordt op 1,2 miljard euro geschat.