Geen volledige hertelling Mexicaans verkiezingsresultaat

Print
Het Mexicaanse Federaal Verkiezingstribunaal heeft zaterdag beslist dat er geen volledige hertelling moet komen van de stembiljetten bij de presidentsverkiezingen van 2 juli.
Het was verliezend kandidaat Andres Lopez Obrador die zo een hertelling had gevraagd. Hij verloor de verkiezingen met amper 0,58 procent en meende dat er sprake was van fraude. De beslissing van het tribunaal werd met volledige unanimiteit genomen.
De zeven rechters gingen wel akkoord om een deel van de stemmen, in de 11.839 kiesbureaus waar er sprake was van onregelmatigheden, te laten hertellen. Er waren in totaal zo'n 130.000 stemlokalen.
Kandidaat van links Obrador verloor de verkiezingen met 244.000 op een totaal van 41,7 miljoen stemmen van de conservatief Felipe Calderon. De afgelopen weken waren er al massamanifestaties in Mexico, waarbij gepleit werd voor een hertelling. In het centrum van Mexico worden ook al een week lang blokkades opgeworpen die het verkeer danig in de war sturen.
Lopez Obrador liet eerder deze week al verstaan dat hij niet akkoord gaat met een gedeeltelijke hertelling. Hij beloofde dat het protest in dat geval nog zou verharden.
Op 6 september moet de nieuwe president worden benoemd. Vanaf 1 december volgt hij Vicente Fox op.

.

Nu in het nieuws