Zieke Britten overrompelen Belgische ziekenhuizen

Britse gezondheidstoeristen, zieken die in hun eigen land worden geconfronteerd met ellenlange wachtlijsten of met peperdure privé-behandelingen, hebben België ontdekt.

Belga

De Sunday Times meldt namelijk dat Belgiche artsen nog meer Britten behandelen dan hun collega's in Frankrijk en Duitsland. Die twee landen waren tot voor kort de belangrijkste toevluchtsoorden voor zieke onderdanen van koningin Elizabeth.

Toen de na-oorlogse Labourregering in de jaren veertig van de vorige eeuw de Nationale Gezondheidsdienst (NHS) stichtte, was dat een revolutionair idee: volledig kosteloze gezondheidszorg voor iedereen. Kosteloos is die dienst nog altijd, maar intussen is gebleken dat tussen die droom en de realiteit steeds meer (financiële) problemen in de weg staan. En de problemen nemen toe naarmate de gevolgen van de vergrijzing zich ook op dit vlak gaan doen voelen.

Dat alles betekent dat de NHS al lang niet meer opgewassen is tegen de groeiende stroom van patiënten. Met als gevolg propvolle en vaak behoorlijk oude ziekenhuizen, met grote zalen zoals wij die al lang niet meer kennen en waarin soms zelfs mannen en vrouwen slechts door een scherm zijn gescheiden.

Ook de lange wachtlijsten, die in geval van kanker- en hartpatiënten zorgen voor onnodige sterfgevallen, vormen een huizenhoog probleem binnen de Britse gezondheidszorg. Zelfs de miljarden ponden die de regering-Blair sinds het begin van deze eeuw in de gezondheidssector heeft gepompt, blijken niet voldoende effect te sorteren want de krant geeft verschillende voorbeelden van mensen die in Engeland zeker een jaar op een operatie zouden moeten wachten.

Dus trekken steeds meer Engelsen naar het Europese vasteland. Vooral dan naar België, door de Sunday Times geprezen als "het land met de hoogste concentratie artsen en ziekenhuizen in Europa, en met een wereldwijde reputatie op het vlak van hart- en hersenoperaties, cosmetische chirurgie en vruchtbaarheidstherapieën."