Blokkade van Kleine Brogel op 9 augustus ter herdenking Hiroshima

Precies 61 jaar na het atoombombardement van Hiroshima roept de vzw Voor Moeder Aarde, met de steun van een grote groep prominenten, op om woensdag 9 augustus de NAVO-kernwapenbasis van Kleine Brogel geweldloos te blokkeren.

Belga

Op die basis liggen twintig Amerikaanse B-61 tactische kernbommen. Dat is een "potentieel van 200 Hiroshima's."

De initiatiefnemers van de blokkade zijn, naast de vzw Voor Moeder Aarde, Vlaams Parlementslid Eloi Glorieux, senator Patrik Vankrunkelsven, de burgemeester van Hiroshima, Akiba Tadatoshi, en de burgemeester van Nagasaki, Iccho Itoh.

Ongeveer 75 Belgische parlementsleden en burgemeesters roepen de bevolking mee op om de kernwapenbasis geweldloos te blokkeren. De blokkade wordt ook gesteund door een vijftigtal prominenten, waaronder auteurs, academici en een aantal sportlui. Onder de ondertekenaars vinden we onder andere ex-premier Jean-Luc Dehaene, Senaatsvoorzitster Anne-Marie Lizin, weerman Frank Deboosere, triathonexpert Marc Herremans, atlete Tia Hellebaut en cartoonist Herr Seele.

De blokkade wordt gecoördineerd door Voor Moeder Aarde vzw, de Vlaamse afdeling van Friends of the Earth International. De actievoerders spreken af op woensdagmorgen 9 augustus om 10 uur aan de hoofdingang van de militaire basis in Peer.

De actievoerders willen dat de Belgische regering dringend werk maakt van de resoluties die vorig jaar werden aangenomen in de Belgische Kamer en Senaat. In de resoluties vragen de parlementsleden onder meer de terugtrekking van Amerikaanse kernwapens uit Europa.

Nu in het nieuws