'Livin' Thing' van ELO is het foutste nummer ooit

Het Britse muziektijdschrift Q heeft de 'foutste nummers ooit' in een lijst gegoten. Op één: het bombastische, overgeorchestreerde "Livin' Thing" van Electric Light Orchestra (ELO) uit 1976.

Belga

Q vroeg zijn lezers alle muzikale correctheid over boord te gooien en het stof weg te blazen van nummers waarvan ze stiekem altijd gehouden hebben. "ELO zal nooit in de mode zijn, maar als het om pure streling voor het oor gaat, overtreft dit de volledige 'back catalogue' van meer gereputeerde groepen", zegt het tijdschrift over "Livin' Thing".

ELO, met als uithangbord multi-instrumentalist Jeff Lynne, was in de jaren '70 mateloos populair met haar combinatie van melodieuze rock en klassieke arrangementen. Andere hits waren "Roll Over Beethoven" en "Don't Bring Me Down". Opvallend veel "oudjes" bevolken trouwens de top-10 van muzikale "guilty pleasures".

"More Than A Feeling" -ook niet van enig bombast gespeend- van Boston staat op twee, "I'm Not in Love" van 10CC op vier en "Rock 'n' Roll Part 2" van Gary Glitter op vijf. Maken de eerste tien vol: "Cold As Ice" van Foreigner, "Rebel Yell" van Billy Idol, "Whatever You Want" van Status Quo, "Baker Street" van Gerry Rafferty en "I Will Survive" van Gloria Gaynor. "Don't Stop Movin'" van S Club 7, een popgroepje dat bij het begin van deze nieuwe eeuw even furore maakte in het Verenigd Koninkrijk, is het enige "recente" nummer in de top-10: een bronzen plak.

Om de iets jongeren aan hun oncoole smaak te herinneren, staan liedjes als "Never Ever" van All Saints, "Life Is A Rollercoaster" van Ronan Keating en "Livin' La Vida Loca" van Ricky Martin in de lijst. Enigszins verwonderlijk voor de objectieve muziekjournalist is de notering voor "Manic Monday" van The Bangles. Het nummer is immers gecomponeerd door Prince.