TNT pompt 90 miljoen euro in Luiks distributiecentrum

De groei van de expressdivisie bij de Nederlandse koerierdienst TNT is zo sterk dat het concern toe is aan uitbreiding. In het centrale distributiecentrum in Luik pompt het concern 90 miljoen euro.

Belga

De groei van de divisie Express en de ambities van topvrouw Marie-Christine Lombard nopen tot deze maatregelen. Met Express gaat het crescendo, zo blijkt uit de maandag gepresenteerde kwartaalcijfers van TNT. De divisie behaalde met 10,4 procent zijn hoogste winstmarge ooit. Ook de omzet groeide met dubbele cijfers. Daarmee bewees Express opnieuw de belangrijkste motor en het snelstgroeiende onderdeel van het post-, express- en logistiekconcern te zijn.

TNT heeft over het tweede kwartaal van 2006 zowel meer omzet als winst geboekt. De omzet steeg met 5,8 procent van 2,5 miljard euro naar 2,65 miljard euro. Het bedrijfsresultaat kwam met 342 miljoen euro 10 procent hoger uit, wat beter was dan de gemiddelde prognose van analisten. Het nettoresultaat steeg met 5 procent tot 210 miljoen euro.

Divisiehoofd Marie-Christine Lombard wil vanaf 2007 structureel een operationele winstmarge van boven de 10 procent. Het distributieknooppunt van TNT op de luchthaven in Luik moet binnen korte tijd twee keer zoveel vracht kunnen verwerken. Voor de capaciteitsuitbreiding heeft TNT inmiddels 14 miljoen euro uitgegeven. Dat ging vooral op aan verbeteringen binnen de bestaande 'hub'. De totale investering om de faciliteiten op het vliegveld te laten aansluiten op de ambities van de Express-topvrouw bedraagt ruim 90 miljoen euro.

Momenteel heeft het verdeel- en sorteercentrum een omvang van vier voetbalvelden op twee niveaus. Daar worden dagelijks ongeveer 80.000 pakketjes aan goederen verwerkt die ruim honderd vrachtwagens en circa veertig transportvliegtuigen halen en brengen. Behalve met reguliere vracht moet de groei volgens Lombard komen van de zogeheten Special Services, het onderdeel van Express dat bijzondere vracht vervoert, zoals kostbare medische apparatuur of museumstukken.

Met de uitbreiding maakt TNT Liège Airport ook geschikt voor luchtvracht van en naar China. TNT heeft voor de route tussen Shanghai en Luik twee Boeing 747's geleased. Met het eerder dit jaar gekochte Hoau Logistics heeft TNT grote plannen. Hoau beschikt over ruim 1.100 distributiecentra en depots, van waaruit het alle belangrijke steden in China bereikt. TNT mikt op een omzettoename in China die drie tot vier keer zo groot is als het economische groeiniveau van het land tot 2010.