Reizigers kunnen voortaan op trein betalen met kredietkaart

Treinreizigers kunnen voortaan op de trein betalen met een kredietkaart. Dat kan via de draagbare boordcomputer (IBIS) van de treinbegeleiders. Dat meldt de NMBS maandag.

Belga

Wie geen ticket koopt aan het loket (bijvoorbeeld omdat er geen loket is of omdat het gesloten is) of wie pas in laatste instantie kiest de trein te nemen, kan dus voortaan op de trein zelf betalen met VISA of MasterCard. Proton en Bancontact zijn niet mogelijk.

Het systeem geldt op alle treinen. In totaal zijn zo'n 2.800 treinbegeleiders uitgerust met een IBIS-toestel. De treinreiziger moet voor hij opstapt wel aan de treinbegeleider signaleren dat hij nog geen ticket heeft, anders moet hij een toeslag van 2,5 euro betalen.

"Het gaat om een extra service", benadrukt Hugo Stevens van de NMBS. Toch is de NMBS volgens Stevens niet echt van plan veel reclame te maken voor de nieuwigheid. "Het blijft in de eerste plaats de bedoeling dat de reiziger zijn ticket koopt aan het loket of via het internet", aldus Stevens.

Naast een extra service voor de klanten, heeft het systeem ook zijn nut voor de treinbegeleider. Die moet voortaan minder wisselgeld meenemen, wat het risico op overvallen vermindert.

De treinbegeleiders zullen de reiziger daarnaast beter kunnen informeren. Ze beschikken op hun toestel over de volledige dienstregeling en kunnen in principe perfect vertellen welke reiziger waar precies moet overstappen om op zijn bestemming te raken. Het systeem staat ook open voor nieuwe toepassingen. Zo zou het toestel op termijn ook kunnen gebruikt worden als gsm.