Fiscus besteedt berekening belastingen uit

Vanaf 2008 wordt de software om de officiële belastingafrekeningen te maken voor het eerst geleverd door een private onderneming. De fiscus is namelijk een zoektocht gestart naar een private partner om het hele proces van opmaken en versturen van de belastingafrekeningen in de personenbelasting te vernieuwen.

Belga

Ook het schrijven van het softwareprogramma voor de berekening zelf, zal daarbij uitbesteed worden aan een private onderneming. Kandidaten kunnen zich volgens de website van Financiën melden tot 22 augustus, zo schrijven de VUM-kranten maandag.

Momenteel berekent de fiscus de belastingfactuur nog altijd op basis van een zelf ontwikkeld programma. Maar het grote probleem is dat dat programma al 20 jaar oud is en nog altijd geschreven is in de verouderde computertaal Cobol.

Sinds 2000 werden aan de personenbelastingen tal van veranderingen aangebracht. De voornaamste is de decumul, waarbij de belastingplichtige niet meer als gezin, maar als individu wordt belast. Door die veranderingen liep de bijwerking van het programma in het verleden al eens vertraging op.

Om alles in de toekomst vlotter te laten lopen, wil de fiscus de officiële belastingberekening helemaal van nul opnieuw opbouwen. Daarvoor wordt voor het eerst de hulp van een private partner ingeroepen. De offerte-aanvraag bepaalt dat de leverancier midden mei 2008 klaar moet zijn met zijn berekeningsprogramma.