Joodse winkels in Rome doelwit vandalen

Enkele tientallen winkels van joodse eigenaren in het centrum van Rome zijn beklad met swastika's en anti-Israëlische leuzen. Dat heeft Riccardo Pacifici, een woordvoerder van de joodse gemeenschap in de Italiaanse hoofdstad, woensdag bekendgemaakt.

AP Ned

De actie is in achtergelaten pamfletten opgeëist door een groepering die zich de Gewapende Revolutionaire Fascisten noemt. De vandalen sloegen toe in de nacht van maandag op dinsdag. De vandalistische actie heeft te maken met de strijd tussen Israël en de Hezbollah, aldus Pacifici. De vandalen zeggen de "Zionistische economie" te willen treffen die de staat israël ondersteunt. Behalve leuzen en hakenkruisen gebruikten de vandalen in een aantal gevallen ook lijm om sloten onbruikbaar te maken en werden verscheidenen winkels dichtgespijkerd en vernield. In totaal werden zo'n twintig winkels getroffen.

De burgemeester van Rome, Walter Veltroni, heeft de vandalistische actie veroordeeld en gezegd dat "Rome en de Romeinen tegen iedere vorm van antisemitisme zijn." De politie is een onderzoek gestart.