Russische rechtbank veroordeelt vijf jonge moslims voor terrorisme

Een rechtbank in het Russische Kazan heeft woensdag vijf tieners veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend tussen de vijfeneenhalf en zes jaar wegens betrokkenheid bij een terroristische samenzwering. Dat heeft de vader van een van de jongeren bekendgemaakt.

AP Ned

De vijf tieners, allen moslims, zouden hebben behoord tot een groep van 24 mensen die van plan zouden zijn geweest terreuraanslagen te plegen en een islamitische staat te stichten in de Russische deelrepubliek Tatarstan.

Leden van de groep zouden trainingen hebben gekregen in kampen voor radicale moslims en wapens hebben verzameld. Ook zouden ze bedrijven hebben willen opblazen om Tatarstan te destabiliseren aan de vooravond van de viering van het duizendjarig bestaan van de hoofdstad Kazan in augustus 2005.

Drie van de jongeren kregen zes jaar cel, twee anderen kregen vijfeneenhalf jaar nadat ze gedeeltelijk schuld hadden bekend. Volgens mensenrechtenactivisten en familieleden zijn de jongeren erin geluisd en hebben ze geen eerlijk proces gekregen. De rechtszaak is volgens de activisten onderdeel van een campagne van pesterijen door de veiligheidsdiensten gericht tegen vrome Russische moslims.