VS-soldaat beschuldigt 4 collega's van moord op 3 Iraakse gevangenen

Een Amerikaanse militair heeft woensdag vier van zijn collega's beschuldigd van de moord op drie Iraakse gevangenen. De vier zouden hem ook met de dood hebben bedreigd indien hij met het verhaal naar buiten kwam.

Belga

Bradley Mason (20) getuigde op de tweede dag van de hoorzitting, die moet uitwijzen of de vier soldaten vervolgd zullen worden voor moord met voorbedachte rade. De feiten deden zich voor in het militaire kamp Speicher, nabij Tikrit, in het noorden van Irak. De vier betrokken militairen, die deel uitmaken van de 101e luchtlandingsdivisie, hebben volgens hun advocaten de opdracht gekregen om "alle mannen die oud genoeg waren om wapens te dragen, te doden" tijdens een raid op een basis van al-Qaïda in de provincie Salaheddin op 9 mei 2006.

Mason vertelde dat hij zich tijdens de operatie in het gezelschap bevond van de vier mannen, de soldaten Corey Clagett, William Hunsaker en Juston Graber en sergeant Raymond Girouard. De Amerikaanse militairen vielen een verdacht huis binnen en schoten daarbij een man dood die aan het venster stond. Drie anderen, die zich samen met twee vrouwen in het huis bevonden, werden gevangen genomen, zo getuigde hij.

Nog volgens de versie van Mason verklaarde sergeant Girouard tegenover hem dat Clagett en Hunsaker de gevangenen gingen doden. "Ik heb hem toen geantwoord dat ik niet wilde meewerken aan een moord", voegde de jonge soldaat er aan toe. De militair hoorde vervolgens geweerschoten en trof even later de lijken van drie gevangenen aan. Na de missie zouden Girouard en Hunsaker ermee hebben gedreigd hem te doden indien hij zou vertellen wat er gebeurd was.

Mason bevestigde voorts op vraag van de advocaat van Clagett dat de commandant van hun eenheid, kolonel Michael Steele, voor de missie had opgedragen om "iedereen te doden".