India probeert kinderarbeid met wettelijk verbod te bestrijden

De Indiase regering verbiedt met ingang van 10 oktober het te werk stellen van kinderen onder de leeftijd van 14 als hulp in de huishouding, in hotels, restaurants en kleine horecaondernemingen, in een poging de rechten van arme kinderen te beschermen.

AP Ned

Volgens hulpverleners zal deze aanscherping van de wetgeving geen einde maken aan kinderarbeid, omdat het inkomen van kinderen in arme huishoudens niet gemist kan worden. Verboden wordt ook kinderarbeid in toeristenoorden, motels of andere recreatiecentra. Eerder werd het overheidspersoneel al verboden kinderen als hulp in de huishouding in dienst te nemen. Het Indiase ministerie van arbeid zegt dat veel arbeidende kinderen slachtoffer zijn van fysiek geweld of seksueel misbruik en daardoor met psychische problemen worden opgezadeld. Vooral kinderen die in wegrestaurants werken zijn kwetsbaar voor seks- en drugsmisbruik.

Op overtreding van de wet zijn sancties gesteld tot twee jaar gevangenisstraf en een boete van 20.000 roepie (355 euro). Er gelden in India al wettelijke verboden tegen kinderarbeid in riskante omstandigheden, maar die worden op grote schaal genegeerd. Tienduizenden kinderen werken in fabrieken waar lucifers, wierook en vuurwerk worden geproduceerd. Ook werken veel kinderen in huisindustrieën als weverijen. Het ministerie schat het aantal werkende kinderen rond dertien miljoen.

Critici zeggen dat het weinig zin heeft meer wettelijke verboden uit te vaardigen. Zij pleiten er bij de regering voor meer te doen aan armoedebestrijding, opdat de inkomsten uit kinderarbeid minder belangrijk worden voor het welzijn van arme gezinnen.