Olmert beëindigt oorlog in Libanon pas bij komst vredesmacht

Het Israëlische offensief in Libanon zal pas worden beëindigd zodra een sterke internationale vredesmacht in Zuid-Libanon is gestationeerd zodat Hezbollah-strijders geen bedreiging meer kunnen vormen voor Israël.

AP Ned

Dat heeft de Israëlische premier Ehud Olmert woensdag gezegd in een interview met het persbureau Associated Press.

De 60-jarige premier, die nog maar vier maanden geleden aantrad, is positief gestemd over de gevolgen van het huidige conflict voor de belangrijkste doelstelling uit het regeerakkoord: het trekken van de definitieve grenzen van Israël door terugtrekking uit het grootste deel van de Westelijke Jordaanoever.

In het interview zei Olmert dat de eventueel in te zetten vredesmacht ook langs de Libanees-Syrische grens moet worden opgesteld, om te voorkomen dat wapens vanuit Syrië naar de Hezbollah worden gesmokkeld - zoals volgens de premier momenteel gebeurt. Hij heeft dan ook weinig op met de Syrische leiders, die hij roekeloos, onvolwassen en pleitbezorgers van terreur noemt. Dat de Amerikaanse president George Bush weigert met Syrië om de tafel te zitten, is volgens Olmert terecht. "Hij strijdt tegen de vijanden van de vrijheid, hij strijdt tegen de vijanden van de democratie en hij strijdt tegen degenen die terroristen helpen", aldus de premier.

Washington tracht dezer dagen een vredesmacht samen te stellen en Europese landen zijn bereid daarvoor troepen te leveren. Er is echter onenigheid over de noodzaak van een onmiddellijk staakt-het-vuren. De Europese Unie kwam dinsdag met een oproep tot een onmiddellijke beëindiging van de vijandelijkheden, maar repte niet over een staakt-het-vuren, omdat Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland en Tsjechië dwarslagen.